SPEELTUINVERENIGING DON BOSCO IS AL SINDS 1 MEI 1953 EEN BEGRIP IN WEESP

SPEELTUIN DON BOSCO IS AL SINDS 1 MEI 1953 EEN BEGRIP IN WEESP

Speeltuinvereniging Don Bosco is een volledig op vrijwilligers draaiende vereniging zonder winstoogmerk die de speeltuin beheert en exploiteert. Alle gelden die binnenkomen worden geïnvesteerd in het verbeteren en verfraaien van de speeltuin. Zo blijft de speeltuin zichzelf dankzij haar leden en bezoekers continue doorontwikkelen!

SPEELTUINVERENIGING DON BOSCO IN CIJFERS:

400+

GEZINNEN


Het aantal gezinnen dat lid is van speeltuinvereniging Don Bosco.
70

JAAR


Het aantal jaar dat al vermaak wordt geboden aan de (Weesper)jeugd.
3000+

IJSJES


Het aantal ijsjes dat ons winkeltje per seizoen verkoopt.
30

VRIJWILLIGERS


Het aantal vrijwilligers dat de speeltuin draaiende houdt.
2800+

OPPERVLAKTE


Het aantal vierkante meter speeloppervlakte van de speeltuin.

SPEELTUIN DON BOSCO DOOR DE JAREN HEEN

Don Bosco werd op 1 mei 1953 opgericht, waarschijnlijk op initiatief van pastoor Van der Lugt. De naam verwijst naar Giovanni Bosco (1815-1888), de heilige die als 10-jarige een droom had de jeugd als werkterrein te zien. Vele katholiekescholen en andere jeugdinstellingen dragen zijn naam. De Weesper vereniging stelde zich ten doel ‘de gezonde drang tot beweging, die in kinderen leeft, in goede banen te leiden door hun nuttige en aangename bezigheden te verschaffen’.

Kapelaan Hogervorst, die de bestuursvergaderingen leidde die steevast met gebed begonnen wees op het ‘grote belang dat onze parochie heeft bij een speeltuin vooral met het oog op de vorming van de katholieke jeugd’. Allemaal hoogdravende woorden, maar de Weesper jeugd trok ‘s zomers wel massaal naar de speeltuin waar je naar hartelust kon schommelen, wippen en glijden. Er waren kinderen die ’s morgens met een pakje brood bij de ingang werden afgezet en pas om half vijf te worden opgehaald.

"SPELEN BIJ SPEELTUIN DON BOSCO WAS ALTIJD HÉT HOOGTEPUNT VAN MIJN ZOMERVAKANTIE!"

"SPELEN BIJ SPEELTUIN DON BOSCO WAS ALTIJD HÉT HOOGTEPUNT VAN MIJN ZOMERVAKANTIE!"

Laurens van Mulukom

GEZAMENLIJK EEN DAGJE NAAR SCHIPHOL (1953)
Dagelijks werden allerlei extra activiteiten georganiseerd zoals sport en spelletjes, puzzeltochten en kleien. Je kon films kijken en er waren uitstapjes naar De Efteling of Schiphol. Heel populair was het timmerdorp dat ieder jaar werd opgebouwd. Het dorp had een eigen burgemeester die zijn Weesper ambtsgenoot op bezoek kreeg. Het toilet was in die tijd niet veel bijzonders en werd steevast het pishokkie genoemd.

Geen snoep
De ouders speelden een belangrijke rol in Don Bosco. De vrouwen hielden de tuin draaiende, de mannen knapten ’s winters de speeltoestellen op. Het bestuur stond onder leiding van mensen die zelf jonge kinderen hadden zoals Max van Dordt, Nel Rozendaal-Verheugd en Tineke Booy. Snoep was in de begintijd verboden, later werd er zelfs snoep verkocht vanwege de extra inkomsten. Financiële steun was er ook, onder andere van de gemeente, de NUSO (overkoepelende organisatie van speeltuinen), Philips, Nelis, Pover en Reputabel.
Aanvankelijk was de speeltuin bedoeld voor alleen katholieke leden, maar dit verwaterde snel. De kapelaan, die in het begin toezicht hield, bleef op een gegeven moment ook weg. Don Bosco werd een algemene instelling waarvan alleen de grond nog in handen was van de kerk. In 1983 dreigde de tuin te worden gesloten als gevolg van de aanleg van de Flevolijn. Dankzij een pleidooi bij Gedeputeerde Staten ging dit niet door, maar kwam er een landwissel. Aan de ene kant ging er een stuk land af voor de spoorlijn, aan de andere kant kwam er ter compensatie een stuk bij. De NS zorgde ook voor een nieuw clubhuis. Het laatste stukje katholieke inbreng verdween in 2003 toen de grond door de komst van de hockeyclub werd gekocht door de gemeente.

Het aantal bezoekers is de laatste jaren gedaald. De speeltuin kreeg zware concurrentie van televisie, computer, sportclub en pretpark. Ook is het moeilijk om aan de noodzakelijke vrijwilligers te komen. Zesduizend kinderen per jaar wordt dan ook lang niet meer gehaald. Toch blijft Don Bosco een populair uitje voor de Weesper jeugd.

Met dank aan Historische Kring Weesp; tekst bewerkt en aangevuld.

BURGERMEESTER H.J. OVER DE LINDEN BRENGT EEN BEZOEK AAN DE SPEELTUIN (TUSSEN 1975-1986)

JAARVERSLAGEN

Speeltuinvereniging Don Bosco wordt aangestuurd door een handvol bestuursleden welke met regelmaat wisselen. Daaromheen staat nog een enthousiaste groep trouwe vrijwilligers die met elkaar zorgen voor het operationeel houden van de speeltuin. 

HUIDIG BESTUUR SPEELTUINVERENIGING DON BOSCO

LAURENS VAN MULUKOM

SECRETARIS & COMMUNICATIE


Toegetreden in 2019; richt zich op de interne en externe communicatie.

MARISKA VAN EERSEL

INKOOP


Toegetreden in 2023; ontfermt zich over de in- en verkoop.

DORINE PETERS

FINANCIËN & VERHUUR


Toegetreden in 2022; beheert als penningmeester de verenigingskas.

ANJA LENS

VRIJWILLIGERS


Toegetreden in 2021; biedt brede ondersteuning binnen het bestuur.

DANIËLLE KOOPMANS

EXTERNE RELATIES


Toegetreden in 2023; ontfermt zich over externe betrekkingen.

ONDERHOUDSTEAM SPEELTUINVERENIGING DON BOSCO

ED DUIJN

ONDERHOUD


Aangesloten sinds 2014

GERARD YPMA

ONDERHOUD


Aangesloten sinds 2019

CLEMENS GALESLOOT

ONDERHOUD


Aangesloten sinds 2019

WETEN WAT ER SPEELT IN DE SPEELTUIN?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! We beloven je niet te spammen en alleen te informeren wanneer we iets te vertellen hebben.

Speeltuinvereniging Don Bosco
‘s-Gravelandseweg 3d, 1381 HH, Weesp
KVK: 40516790
IBAN: NL48INGB0000232732

SPEELTUINVERENIGING DON BOSCO IS AANGESLOTEN BIJ:

Speeltuinvereniging Don Bosco
‘s-Gravelandseweg 3d, 1381 HH, Weesp
KVK: 40516790
IBAN: NL48INGB0000232732

WETEN WAT ER SPEELT IN DE SPEELTUIN?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! We beloven je niet te spammen en alleen te informeren wanneer we iets te vertellen hebben.

SPEELTUINVERENIGING DON BOSCO IS AANGESLOTEN BIJ:

© 2024 Speeltuinvereniging Don Bosco

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google’s privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.